Iedereen wil zijn boodschap goed overbrengen. Schrijven, spreken, presenteren...Hoe zorg jij ervoor dat je boodschap ook echt overkomt? Kijk deze video's en leer hoe je mensen overtuigt.

Spreken met impact. De beste videos.

Hier vind je een lijst met video’s die zowel een interessant thema bespreken als een hoge dosis verbaal meesterschap bevatten. De video’s zijn in het nederlands, vlaams, duits en engels en hebben een grote invloed op me gehad in de afgelopen jaren.


spreken met impact

Arnout Van den Bossche over Powerpoint

Hoe Powerpoint spreken met impact verhindert. Pijlen, blokjes, achtergronden leiden van de zaak af. Weg met powerpoint en leer spreken. Wat zou er overblijven van Martin Luther Kings “I have a dream”-speach, als hij deze met Powerpoint gemaakt had?


Beginnen

Hoe een presentatie beginnen?

Binnen een minuut beslissen je toehoorders of ze naar je gaan luisteren…of niet. Leer om verbinding te maken voor je informatie gaat overbrengen. Hoe maak je kontakt en win je het vertrouwen van je toehoorders? Gebruik lichaamstaal, stel vragen of benoem gewoon iets uit de aktualiteit. En leer een belangrijk instrument inzetten… .. . .. …pauze.


einstein

Lieven Scheire - De speciale relativiteit van Einstein

Een lezing over de speciale relativiteit van Einstein interessant maken. Hoe doe je dat eigenlijk? Kijk hoe Lieven kontakt maakt met het publiek door te wijzen op de verschillen tussen de meeste mensen en nerds. Lieven gebruikt allerdaagse woorden zoals zot en nerds en trekt clichés uit de kast over de academische strijd tussen biologen, chemici, wiskundigen en natuurkundigen.


Sprachliche Manipulation

Sprachliche Manipulation: So schaffst du es Menschen zu beeinflussen

We willen graag overtuigen, maar niet overtuigd worden. Wladislaw Jachtchenko spreek over het manipuleren dat dagelijks gebeurt. Leer hoe we allemaal manipuleren en gemanipuleerd worden. Zelfs de hond manipuleert! Zelfs als jij denkt dat iedereen eerlijk is, moet je je bezighouden met het thema “Schwarze Rethorik”. Alleen dan kan je je wapenen tegen manipulatie!


Von der digitalen Demenz

Von der digitalen Demenz zur Smartphone-Pandemie

“Guten Tag meine Damen und Herren. Es ist alles noch viel Schlimmer!”. Wat een opening! Manfred Spitzer gebruikt humor om te openen en passt daarna het tempo en stemming konstant aan om een zeer serieus probleem over te brengen op zijn publiek.


Warum Halte dir immer dein Ziel vor Augen eine Lüge ist

Warum “Halte dir immer dein Ziel vor Augen” eine Lüge ist

Weer een mooi voorbeeld van openen met humor. Steffen Kirchner gebruikt het cliché van strijd tussen mensen uit beieren en oostenrijk. Daarna volgen nog een paar grapjes over huwelijken en maakt kontakt met vragen stellen waarbij mensen hun handen moeten opsteken.


The Craft of Writing Effectively

The Craft of Writing Effectively

Alles wat je schrijft, heeft dit doel: Mensen helpen om dat wat ze goed willen begrijpen, beter te laten begrijpen. Dit is een lecture over schrijven en om eerlijk te zijn, duurde het even voor ik deze video leuk begon te vinden. Larry McEnerney vertelt dat de meeste mensen schrijven om te denken en niet omgekeerd! Niemand denkt eerst het volledige verhaal in het hoofd om het daarna op te schrijven. En toch wordt het ons altijd nog zo aangeleerd. Wat gebeurt er met de lezer als lees- en schrijfpatronen niet overeenstemmen?


How To Speak by Patrick Winston

How To Speak by Patrick Winston

Deze video is een must see. Let op hoe Patrick Winston zijn publiek binnen 5 seconden stil krijgt met een anekdote. Hij gebruikt humor om te vertellen dat je niet met humor moet openen. Zijn sprong naar de toekomst (My promise after this talk is…) wordt vergezeld door regels tijdens de lezing. Hij rekent af met mensen die met hun laptops bezig zijn in de zaal. Hij spreekt over Cycling around the subject. Vertel iets, en nog een keer. En een derde keer. Scherm je verhaal af zodat het niet verward wordt met een ander verhaal. Maak landmarks in je verhaal (Outline, milestones) en kom terug op je verhaallijn. En wat denk je dat de beste manier is om de aandacht terug te krijgen ;-) ?


Pitch

Leer woest aantrekkelijk pitchen met Patrick van Gils

Geen lezing dit keer maar een podcast. Deze video zet ik in de lijst omdat Patrick van Gils direct in het begin van de video een geweldige Pitch geeft over zichzelf. Leer hoe ook jij een goede Pitch kan maken. Patrick spreekt hier bij de podcast van Glenn Vergoossen, die ik je ook aanraden kan.


Solid

Uncle Bob SOLID principles

In deze video geeft Robert Martin (A.K.A. Uncle Bob) je een spoedcursus Object Oriented Programming.

What goes wrong with software?

Na het kijken naar deze video denk jij anders over de functie van OO. Je leert dat de features van OO (inheritance, encapsulation, polymorphism) slechts een middel zijn om de dependencies in je code te managen. OO is all about organising code.


Moderation

How Penn Jillette Lost over 100 Lbs and Still Eats Whatever He Wants

Penn Jillette spreekt over moderatie. Na zijn introductie over zijn wake-up call, vertelt hij over hoe een gezondsheidsprobleem zijn “Option to go crazy” aanwakkerde. Hoe een probleem een uitdaging wordt als je het extreem aan gaat.


Brain

Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt? Prof. Dr. Erik Scherder

Dit was de eerste aflevering van de Universiteit van Nederland en naar mijn mening nog steeds de beste. Erik Scherder trekt alle verbaal-meesterschap-trucen uit de doos. Het publiek vragen stellen, interactie met handen, mensen op het verkeerde been zetten, veel humor en een serieuze boodschap. Kijken!


Pentatonic

Bobby McFerrin Demonstrates the Power of the Pentatonic Scale

Verbaal meesterschap in de vorm van musiek. Bobby McFerrin demonstreert de Pentatonische Schaal aan zijn publiek en krijgt met zijn lichaam en zangstem binnen een minuut uitgelegd wat normaal gesproken uren duurt.


Paradox

The paradox of choice Barry Schwartz

Een van mijn favoriete TED-talks. Geen overdreven humor, geen overdreven taalgebruik. Gewoon een goed verhaal. Barry Schwartz legt uit dat keuze gepaart gaat met keuzestress en kan leiden tot verlamming. Moet je dan helemaal geen keuze hebben? Toch wel. Het gaat om de goede mix!


Creativity

John Cleese on Creativity

Ik eindig deze lijst met een video die zo goed is, dat je hem elke paar maanden opnieuw kan kijken. John Cleese mixt humor met anekdotes en vertelt 37 minuten lang dat hij niet kan uitleggen wat hij (uiteraard) in 37 minuten dan toch uitlegt. Dit is pure verbale meesterschap.

Written by Loek van den Ouweland on 2020-09-16.
Questions regarding this artice? You can send them to the address below.